Geschikt Personeel Vinden: Juist Nu - De Talentpool Nederland
samen werken, samen werven

Juist nu: geschikt personeel vinden

geschikt personeel vinden

De schaarste blijft. Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Doe het anders: juist nu. Samen werven – circulair recruitment – blijkt een uitermate geschikte manier om snel aan nieuwe collega’s te komen.

Aan jou de keus: in wachtmodus of actiemodus

Doe je niks en heb je straks nog grotere wervingsproblemen, of ga je doelgericht te werk zodat de gevolgen minder heftig zijn?

Je kunt de crisis als een mogelijkheid zien en gebruik maken van creatieve oplossingen. Een crisis betekent namelijk ook een kans en een kans kun je omzetten in succes. Elke crisis biedt nieuwe mogelijkheden en uitdagingen.

Die crisis komt toch wel. Of niet.

De hoofdprijs betalen voor een cv of niet?

Natuurlijk kun je er nog steeds voor kiezen om de hoofdprijs te betalen voor een cv dat toevallig via een intermediair in jouw inbox belandt. Maar daar geloven wij niet zo in.

De Talentpool is een non-profit initiatief dat draait op delen: wij noemen dat circulair recruitment.

Door samen te werken kom je steeds makkelijker in contact met actief werkzoekenden uit jouw regio. Door samen te werven vergroot je de kans dat je op een zeer snelle en voordelige manier nieuwe collega’s vindt.

Je wervingsproces moet écht anders in de huidige markt

In een artikel van Werf& kun je lezen wat Gusta Timmermans over arbeidsmarkttrends vertelt: in deze kandidatenmarkt moet het wervingsproces écht anders.

Want talent blijft schaars en ook in een recessie is het nog steeds geen vanzelfsprekendheid om talent te vinden. Als bedrijf zul je dus aan de bak moeten. Wil je geschikt personeel krijgen en behouden, dan zijn er fundamentele veranderingen nodig. Het is noodzakelijk naar je werksfeer en je bedrijfscultuur te kijken en die aan te passen.

Gusta voorziet zelfs het bouwen van talentpools als trend in 2023. Laten wij daar nou al lang mee bezig zijn – en het werkt dus.

De arbeidsmarkt zit vol kansen

Werf& laat je zien wat de verwachtingen op de arbeidsmarkt zijn en vertelt over de structurele krapte naar aanleiding van de inzichten van Mathijs Bouman. De econoom stelt dat arbeidskrachten structureel schaars zijn en dus structureel waardevol.

We hoeven in Nederland niet echt bang te zijn voor een recessie op de arbeidsmarkt, want die zit vol kansen.

Je moet die kansen natuurlijk wel pakken.

Is er echt wel een tekort?

In 2021 schreven we al over de openstaande vacatures en de war for talent – er wordt letterlijk gestreden voor geschikt personeel en er wordt actief gezocht naar de juiste mensen. En wanneer die gevonden zijn, moet er een manier worden gezocht om die binnen te krijgen en te houden. Goed personeel loopt vaak weg naar een baan met minder werkdruk, met meer voldoening of met een beter salaris.

Zelfs in de krapte komt het nog steeds voor dat geschikte mensen niet worden uitgenodigd om te solliciteren vanwege kenmerken die los staan van hun functioneren. Denk aan leeftijd, achtergrond, uiterlijk, ervaring, precieze opleiding, geslacht, of een bepaalde registratie.

Is er wel echt een tekort aan geschikt personeel?

Of werkt de aanpak niet genoeg?

De cijfers geven lang niet altijd het echte verhaal. Is het tekort aan recruiters en geschikte werknemers feitelijk zo omdat er te weinig mensen zijn die dat kunnen? Of is het gewoon het resultaat van een aanpak die niet genoeg werkt?

Er is namelijk veel talent aanwezig in Nederland. En de wil om te werken is ook zeker aanwezig.

Kunnen de werkzoekenden en de werkgevers elkaar niet vinden?

Wervingsproblemen hoeven wat ons betreft niet meer te bestaan

Bij De Talentpool doen we het sowieso anders.

Samenwerken en samenwerven: dat doet De Talentpool Nederland.

Wij geloven dat recruitment kan veranderen van lastig en duur, naar leuk en betaalbaar. We zijn ervan overtuigd dat we dit samen met onze opdrachtgevers en voor onze opdrachtgevers kunnen realiseren.

Bedrijven uit de regio werken samen om met een gezamenlijke talentpool nagenoeg alle vacatures in te kunnen vullen. Wanneer je  meedoet in jouw regio, profiteer je als werkgever optimaal van die effectieve manier van recruitment.

Grijp je kansen in De Talentpool

Met corona hebben veel bedrijven on hold gestaan. Ze hebben vertraging opgelopen in de werving die achteraf voorkomen had kunnen worden. De schaarste blijft, maar je moet wel zichtbaar blijven. Dus hoe win je op de arbeidsmarkt?

Met De Talentpool vullen wij je vacature in en tegelijkertijd zorgen we dat je van je vacatures afkomt. Omdat het preventief is en omdat we talent hergebruiken. En juist omdat het preventief werkt, is het niet duur.

Niks doen is geen optie.

Samen talent binnenhalen in plaats van de hoofdprijs betalen?